opnemen-aanpassen-afbreken-scheiden-IN STAND HOUDEN-groeien-tot stand brengen

We komen nu aan bij de drie processen die gericht zijn op de binnenwereld. De stoffen die opgenomen, aangepast en afgebroken zijn, en waar voor gekozen is, worden gebruikt om het lichaam in stand te houden, te laten groeien en nieuwe dingen te laten ontstaan.

Fris en fruitig

Je staat er niet snel bij stil maar het feit dat je elke ochtend weer uit je bed stapt en aan de dag kan beginnen heb je te danken aan het proces van in stand houden. Elke dag vindt er afbraak plaats doordat je energie verbruikt, dingen verwerkt, er talloze micro-organismen op je afkomen en cellen afsterven. Wanneer deze processen de overhand zouden hebben zou er al gauw niet veel meer van je overblijven. Maar gelukkig is daar onze redder, het proces van het in stand houden. Elke nacht gaat er als het ware een super efficiënte schoonmaak- en reparatie ploeg door je lichaam. Net als je bij je huis af en toe een los latje vast moet zetten, bladeren uit de dakgoot moet halen of de boel een verfje nodig heeft, heeft je lichaam ook onderhoud en herstel nodig. En dit wordt verzorgd door het proces van in stand houden: hierdoor blijft je lichaam in goede staat.

Uniek

Het is best bijzonder wanneer je bedenkt dat de stoffen, met name de eiwitten, waar jij uit bestaat absoluut uniek zijn. Die eiwitten zijn echt een “first” en niet eerder in deze specifieke vorm vertoond op aarde! En dan is het ook weer zo apart dat we allemaal voornamelijk bestaan uit  een handjevol elementen: water, koolstof, stikstof, kalk, fosfor en nog een paar dingen. En tegelijkertijd zijn we allemaal anders!

Schelpen en kalk

Een mooi voorbeeld van hoe je met hetzelfde materiaal verschillende “huizen” kan bouwen zie je bij schelpen. Die zijn praktisch allemaal gemaakt van calcium carbonaat of calciet. Maar met hetzelfde materiaal worden de meest verschillende en fantastische vormen gemaakt. Van plat en glad naar bol en stekelig of met de meest uitbundige spiralen.

https://www.science.org.au/curious/earth-environment/sea-shells

Aan bergen kan je iets dergelijks waarnemen. Er zijn jonge gebergten (zoals de Jura) die grotendeels uit kalk bestaan, uit oude schelpen eigenlijk. Je kan stof, of substantie, namelijk ook beschouwen als een gestold proces, een proces dat klaar is en tot rust gekomen. Dan kan je de bergen zien als plooien in de aardkorst. Een grote, gestolde rimpeling. Jonge gebergten zijn nog niet zo afgesleten en hebben hoge, ruwe toppen. Vaak groeien ze zelfs nog een beetje. Ook hier zien we de levensprocessen in actie.

Werk in uitvoering

Het afbreken en het in stand houden zijn de uitvoerders van het centrale proces van het kiezen. Dat wat afgebroken is, kan nu ingezet worden om je lichaam in stand te houden. Het gaat hierbij niet alleen om fysiek materiaal maar juist ook om de krachten, de warmte, de scheppingskracht, de noeste arbeid, die vrij komen bij het afbreken van datgene wat je hebt opgenomen. Hier zie je hoe afbreken en in stand houden met elkaar verbonden zijn en elkaar op een bepaalde manier spiegelen.

 

Schepping

Over scheppingskracht gesproken. Eigenlijk gebruik je het in stand houden voor de basic levensprocessen, zodat je überhaupt kan bestaan en functioneren. Als vanzelf. Wanneer er iets flink mis gaat merk je pas hoe niet-vanzelfsprekend dat eigenlijk is. Net als bij het voorbeeld van de vrouw in het eerste stukje over de levensprocessen. Of zoals bij Rob Mackenzie, een tekenaar die een hersenbloeding kreeg en opnieuw moest leren praten, lopen, eten, alles.

Je hebt kracht nodig om te bestaan en om te herstellen, om jezelf in stand te houden.

De scheppingskracht die uit kunst vrij komt kan de processen van in stand houden en herstel enorm bevorderen. Zoals genoemde kunstenaar het verwoordt:

“We’ve got to feel it, to process it and heal it.”, Rob Mackenzie.

Eigenlijk zijn dit de levensprocessen in een notendop. Het is prachtig om te zien hoe deze man herstelt van zijn invaliderende aandoening en dan zelf weer kunst kan maken. De cirkel is rond. (Zie video onderaan de pagina)

 

Toegift:

Op de een of andere manier kom ik de week erna steeds op tips voor het vorige proces. Blijkbaar duurt het even voordat er weer iets nieuws uit kan rollen. Net de zeven levensprocessen…

 

Kiezen kan je leuk oefenen met Het Grote Dilemma Op Dinsdag-spel, verkrijgbaar in verschillende varianten.

 

En een prachtig boek hierover is natuurlijk Edith Eger’s: The Choice.

 

  1. Eger, De keuze, (Amsterdam, A.W.Bruna Uitgevers B.V., 2020)

 

Leave a Comment