opnemen-aanpassen-afbreken-scheiden-in stand houden-groeien-TOT STAND BRENGEN
Les geven
Van de week verzorgde ik samen met een collega een les. Voor ons allebei een thema waar we niet eerder onderwijs over hadden gegeven. Dus studeren als een gek, boeken erbij, plaatjes zoeken, voorbeelden verzamelen. Nou, daar zaten we dan, allebei een presentatie gegeven en de groep aan het werk gezet. Ze moesten een beetje op gang komen maar uiteindelijk veel positieve reacties: de les sloeg echt aan! Toen ik terug fietste dacht ik, ja, dit is nu echt iets wat we “tot stand hebben gebracht”. We hebben dingen in ons op genomen, nieuwe informatie en gezichtspunten. Die hebben we aangepast zodat het voor ons behapbaar werd door het bijvoorbeeld in een voor ons al bekend kader te plaatsen. Toen hebben we het afgebroken, uit elkaar gerafeld, geanalyseerd, van een andere kant bekeken. Daarna kwam het scheiden: dit nemen we mee en dit past er echt niet in. Vervolgens zorgen dat je het niet vergeet door bijvoorbeeld aantekeningen te maken, dat is dan in stand houden. Begrijpelijkerwijze groeide onze kennis enorm tijdens dit proces. En toen hadden we die les dus tot stand gebracht, met onze eigen samenvatting, take home message en lesstructuur.
Momentopname
Zo’n les is vergankelijk en niet tastbaar. Die les is er op het moment dat je hem geeft en daarna niet meer. Vergelijkbaar met live muziek, die is er ook alleen op het moment dat het gespeeld wordt. Als het goed is, gaat het onderwerp van de les nu door de levensprocessen van de deelnemers. Dan kunnen zij het verwerken, afbreken en er hun eigen ding mee doen. En dan kan er in hen iets nieuws tot stand komen.
Ik vroeg aan een ervaren timmerman wat hij onder tot stand brengen verstaat. Hij gaf aan dat je een vaardigheid beheerst, en je dus geheel eigen hebt gemaakt, wanneer je er mee kan spelen. Dus wanneer je na het doorlopen van de zeven levensprocessen iets echt hebt geleerd, kan je er ook in variëren of het aanpassen aan de omstandigheden.
Kinderen
Het meest tastbare wat er als mens tot stand kan komen is voor mij een baby. Daar zie je precies hoe met behulp van de levensprocessen op wonderbaarlijke wijze nieuw leven ontstaat. Als alles goed gaat, wat gelukkig bij de meeste zwangerschappen zo is, dan hoef je, na de bevruchting, niets meer te doen. Die baby ontstaat “gewoon”, groeit en ontwikkelt zich in de baarmoeder. Maar als je zelf zo’n wezen in elkaar zou moeten knutselen zou dat helemaal niet gaan. Daarvoor zit een mens veel te ingewikkeld in elkaar. Zonder jouw bewuste hulp, regelen de levensprocessen dat die baby ontstaat. En wanneer je je voor de geest haalt wat een wondertje zo’n pas geboren kindje is, dan begrijp je ook de magie, de reikwijdte en diepgang van de levensprocessen.
Wereld
Eigenlijk is alles wat je om je heen waarneemt een tot stand gekomen proces. Of het nu mijn agenda is of een zak chips, het gebouw waar ik in zit, de natuur. En dus ook de niet zichtbare of tastbare dingen zoals een muziekstuk, een idee of een les. Zo bezien zitten er overal levensprocessen achter.
Met deze gedachte wil ik deze reeks besluiten. Ik wil de lezers bedanken voor hun enthousiaste reacties.
Er komt even een pauze waarin we kijken wat voor vervolg er kan komen. Sinds de zomer ben ik wekelijks bevallen van een column en het is tijd om even aan te passen en te kiezen wat er nu aan de orde is. Ik ga even met verlof.
Aukje Kaptein, Huisarts
Martin Springvloed, Fysiotherapeut