Omgaan met Chronische Pijn & Stress: Een Gids voor Jou

Als je worstelt met chronische pijn en stress, weet dan dat je niet alleen bent.

Recente studies tonen aan dat gezondheid gerelateerde kwesties een aanzienlijke oorzaak zijn van verzuim op het werk. Bijna 3,1 % van de voltijdswerkers was in 2023 afwezig vanwege gezondheidsproblemen (1). Chronische aandoeningen zoals rugpijn, stress, angst en depressie hebben een grote invloed, wat leidt tot frequent ziekteverzuim.

De verwachting voor langdurig ziekteverzuim in Nederland, vooral gerelateerd aan stress, toont een stijgende trend. Tussen juli 2022 en juni 2023 is er een toename van 8,4% in langdurig verzuim door stressgerelateerde klachten gemeld. Deze klachten, waaronder zorgen, lethargie en spanning, vormen een kwart van alle verzuimdagen. (2) Meer dan 34% van de mensen geven dit op als reden voor langdurig verzuim. (3) Hoge stressniveaus door veeleisende werklasten, onrealistische deadlines of een gebrek aan ondersteunende werkomgeving kunnen ertoe leiden dat mensen vaker thuis komen te zitten. Deze problemen aanpakken door de tevredenheid op het werk te verbeteren, een betere balans tussen werk en privé te bieden en een ondersteunende en flexibele werkomgeving te garanderen, kan helpen de verzuimpercentages aanzienlijk te verminderen.(4)

Chronische pijn en stress gaan verder dan alleen het fysieke ongemak; het raakt elk aspect van je leven. Het begrijpen van de onderliggende oorzaken van jouw pijn en hoe jouw emoties deze kunnen beïnvloeden, is cruciaal voor effectief pijn,- en stress,-management en herstel.

Het ei van Loeser

Pijn Begrijpen
Ik gebruik het ‘Ei van Loeser’  vaak om te visualiseren hoe pijn werkt. Dit gaat over de gelaagdheid van pijn.

Het begint bij de basis: ‘nociceptie’, de fysieke pijnprikkel. Dan komt pijnperceptie zoals jij die voelt – de beleving, gevolgd door het lijden – de emotionele reactie op die pijn. Tot slot beïnvloedt het jouw gedrag, hoe je met de pijn omgaat en hoe je dit naar anderen uitdrukt. Dit model toont aan waarom een benadering die alleen op de fysieke symptomen gericht is, vaak tekortschiet.

Chronische Pijn en Voeding: Wat als ik je vertel dat ook je dieet een sleutelrol kan spelen in hoe je pijn ervaart? Studies en experts, op dit gebied, benadrukken de rol van bepaalde voedingsstoffen in de pijnperceptie. Magnesium en zink, bijvoorbeeld, kunnen helpen de activiteit van glutamaat, een neurotransmitter die geassocieerd wordt met pijn, te dempen. Het vermijden van additieven zoals mononatriumglutamaat (MSG) kan jouw gevoeligheid voor pijn verminderen.

De Rol van Emoties: Pijn is dus niet alleen een fysieke sensatie; het heeft ook een diepe emotionele component. Chronische pijn kan leiden tot, of verergerd worden door, emotionele factoren zoals stress en angst en andersom. Het aanpakken van deze aspecten door middel van gerichte therapieën, kan helpen jouw algehele welzijn te verbeteren.

Waarom het belangrijk is om de oorzaken van jouw pijn en stress te kennen

1. Effectievere behandeling Door te begrijpen wat pijn veroorzaakt, kun jij en je eventuele hulpverleners gerichtere en effectievere behandelplannen opstellen. Chronische pijn is vaak het gevolg van een mix van fysieke schade en psychologische factoren zoals langdurige stress of angst. Het aanpakken van deze factoren is essentieel om de vicieuze cirkel van pijn/lijden te doorbreken.

2. Voorkomen van onnodige behandelingen Een duidelijk inzicht in de soort pijn die je ervaart — of het nu gaat om de nociceptieve pijn (prikkel), meer neuropathische,- (zenuw), of centrale sensitisatie,- pijn (vergrote pijn gevoeligheid van het centrale zenuwstelsel) — het helpt om ongeschikte behandelingen te vermijden. Deze kunnen ineffectief zijn en jouw frustratie alleen maar verhogen. (5)

3. Bevorderen van zelfmanagement Als je begrijpt wat jouw pijn triggert of verergert, kun je actiever deelnemen aan je eigen proces. Deze kennis stelt je in staat om dagelijkse keuzes te maken die jouw welzijn kunnen verbeteren.

Hoe emoties jouw pijn beïnvloeden

Emoties hebben een krachtige invloed op hoe je pijn ervaart. Stress, angst, en depressie kunnen allemaal jouw pijnperceptie versterken, wat het moeilijk maakt om een normaal leven te leiden.

Stress en angst kunnen je spieren aanspannen, wat je pijn kan verergeren. Dit is vooral het geval bij aandoeningen zoals fibromyalgie of chronische rugpijn. Het leren van technieken om met stress om te gaan, kan je helpen je emotionele reacties te beheersen, wat weer een positieve uitwerking heeft op je fysieke sensaties van pijn. (6)

Depressie gaat vaak hand in hand met chronische pijn en kan het moeilijker maken om actief te blijven en sociaal betrokken te zijn. Het behandelen van depressie samen met je pijn kan leiden tot betere gezondheidsuitkomsten en een verbeterde kwaliteit van leven. (7)

Tot slot

Het is belangrijk om te erkennen dat chronische pijn niet alleen een lichamelijk symptoom is, maar een complexe interactie tussen je lichaam en geest. Door een completere benadering te nemen die zowel de fysieke als mentaal-emotionele aspecten van jouw pijn aanpakt, kun je effectieve stappen zetten naar herstel en verbetering van je algehele welzijn.

Voor meer diepgaande informatie en praktische technieken over hoe je pijn (en stress) kunt beheren, nodig ik je uit om HIER een plekje in m’n webinar, ‘Kraak het ei van Loeser’ , te reserveren!

  1. Verzuimstatistieken per Industrie: Hoe Ziet Verzuim Eruit in Verschillende Sectoren?
  2. Verzuim op de Werkplek Neemt Af, Maar Stress bij Werknemers Neemt Toe
  3. De relatie tussen chronische aandoeningen en verzuim en de bijbehorende kosten in Canada
  4. Chronische pijn, werkverzuim en ziekteverklaringen: een onderzoek naar de constructie van aanvaardbare pijn gerelateerde werkafwezigheid
  5. Neuropathische pijn en chronische pijn als een onderschat interdisciplinair probleem
  6. Aan het werk met chronische pijn is geassocieerd met hogere niveaus van psychosociale stress
  7. Een synthese van het bewijs voor het beheer van stress op het werk: een overzicht van de overzichten die rapporteren over angst, depressie en verzuim

Leave a Comment