De viergeleding

Na de drie geleding met boven, midden en onder, willen we nu over naar het vierledige mensbeeld. Waardevol wanneer je een dimensie wilt toevoegen aan je blik op de mens maar soms ook wat lastiger te volgen. We gaan het zo goed mogelijk uitleggen.

 

De vier onderdelen die onderscheiden worden zijn het fysieke lichaam, het ether- of levenslichaam, het astraallichaam, verwant met de psyche, en het Ik.

 

Deze week beginnen we met het fysieke lichaam

Een impressie. Laatst moest ik als huisarts de dood vast stellen. Het ging om een man die nooit de praktijk bezocht en die ik niet kende. Hij woonde alleen en de buren misten hem waarop de politie naar binnen ging en hem dood aantrof. Toen ik aankwam nam ik man en huis in me op. Gezellig ingericht, veel lege colaflessen, volle asbakken en meneer liggend op de bank. Een beetje een verbaasde en tegelijk tevreden uitdrukking op zijn gezicht. Hij was koud en duidelijk overleden.

Nadat ik hem had onderzocht zodat ik officieel de dood vast kon stellen, was het tijd om de overlijdensformulieren in te vullen. Zittend aan de keukentafel raakte ik in gesprek met de aanwezige agenten. Na een tijdje merkte ik dat de man op de bank als een voorwerp geworden was. Het was niet langer alsof hij zelf nog aanwezig was, wat bij binnenkomst nog wel een beetje zo leek. Hij was nu echt verworden tot een dood lichaam, een ding.

Dát is het fysieke lichaam: dat wat overblijft wanneer je dood bent. Het heeft verwantschap met de aarde, de minerale wereld. Net als een steen is een dood lichaam zwaar, onbeweeglijk en van zichzelf koud. Je kan een lichaam wegen en meten, fotograferen, weefsel onderzoeken en er zo van alles over te weten komen en vast leggen. Maar het lichaam op zichzelf is niet meer dan dode materie. Er moet leven in komen zodat het kan gaan functioneren. Daarover volgende keer meer.

 

Aukje Kaptein, huisarts & Martin Springvloed, Fysiotherapeut.

Leave a Comment