Hardlopen, wandelen, zwemmen, fietsen, dansen en zingen. Stuk voor stuk heerlijke activiteiten. Om het hoofd leeg te maken, doorbloeding te bevorderen, afvalstoffen te verbranden en te transformeren, onze emoties te uiten en ons systeem te gebruiken waar het voor gemaakt is.

Iedereen weet dat lichamelijke beweging en expressie bijdragen aan het in stand houden van onze gezondheid.

Ook in het Vrije Schoolse onderwijs wordt hier veel aandacht aan besteed. Waarschijnlijk een van de redenen dat u heeft gekozen voor deze vorm van onderwijs. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan de mentale ontwikkeling van uw kind. Ook de lichamelijke (zintuigelijke), intuïtieve en kunstzinnige kanten worden ontwikkeld.

Waarschijnlijk bent u door uw kind weleens verwend met het zingen  van de maanden van het jaar. Of met de aanblik van ’s ochtends met de hele klas touwtje springen op het schoolplein. Er zijn beweegklassen, klap-, stamp- en stuiteroefeningen met de bal. Ook tijdens de laatste ouderavond van de 2e klas stonden we zandzakjes over te gooien en de tafel van acht op te dreunen. Kortom, de onderpool komt goed aan bod.

De driegeleding uit balans

Als je langere tijd achter de computer zit (hoofd), krijg je koude handen en voeten. Het leven trekt zich letterlijk terug. Het hoofd heeft de neiging om tot stilstand te komen. Als beeld, wordt het hoofd gedragen (op een soort troon), zoekt het naar comfort, verstilling, afleiding en probeert het regie te houden. Die “verhardings-tendens” kan zich uitbreiden naar het lichaam en daar overmatig spanning veroorzaken. Denk aan spierspanning, hoge bloeddruk, spanningshoofdpijn of gewoon een kort lontje.

Even de olifant in de kamer benoemen. Een groot maatschappelijk probleem is de bewegings-armoede. Zitten is écht het nieuwe roken. Allerhande nieuwe technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat we steeds meer tot stilstand komen en uit verbinding raken. Als ik thuiskom en de kinderen zitten voor de TV, dan merken ze mij nauwelijks op en zitten als standbeelden naar het scherm te staren.

Compensatie

Het maffe is, dat er een tendens is om door te schieten naar de andere kant (onderpool). Overmatig eten, seks, drugs & rock´n roll. Het lichaam op zoek naar ‘sensual pleasures’. Verzadiging in de vorm van al het lekkers dat het leven te bieden heeft. Dit veroorzaakt uiteindelijk weer onrust.

Terug in balans

De waarheid ligt in het midden. Hier ligt ook de oplossing. Het hart en de longen zijn het gezond-makende deel van ons lichaam. Zij zijn leidend in onze vitaliteit. Stop bijvoorbeeld maar eens met ademhalen. Door het middengebied te verzorgen en boven en onder in balans te houden blijven we gezond.

Dus voldoende bewegen, met plezier, in verbinding met de ander. Aanraking, bewust ademhalen, verstillen, genieten. Balans tussen online en offline. Het dag- en nachtritme respecteren. Verbinden met de natuur (binnen) en in de natuur (buiten). Kortom het gesprek bevorderen tussen boven en onder. Appeltje eitje toch?

Uiteraard is de praktijk weerbarstig. Hierover later meer.

Het achterliggende idee is, dat ritme het vitaliserende en verbindende element is in ons systeem. Ritme werkt genezend.

Aanvullende methoden

In de antroposofische therapieën wordt aandacht besteed aan bovenstaande principes door o.a. euritmie, muziek, kunstzinnige therapie, (ritmische) massage, biografische gesprekken en natuurlijke geneesmiddelen.

Ook andere andere beweegmogelijkheden zoals yoga, tai-chi, qi-kung, ademwerk, wandelen, shaking, holistic pulsing, tension release exercises enzovoort, maken gebruik van dit zelfde principe.

Heeft u vragen of wilt iets inbrengen, schroom niet om contact op te nemen.

Volgende keer gaan we verder met de viergeleding.

Hartelijke groet,

Aukje Kaptein, huisarts & Martin Springvloed, Fysiotherapeut.

Onderstaande spreuk van Rudolf Steiner sluit mooi aan bij dit thema.

In dem Herzen webet Fühlen,
In dem Haupte leuchtet Denken,
In den Gliedern kraftet Wollen.
Webendes Leuchten,
Kraftendes Weben,
Leuchtendes Kraften:
Das ist der Mensch.

Rudolf Steiner
Ecce homo

In het hart weeft het voelen.
In het hoofd straalt het denken
In de leden werkt het willen.
Wevend in ’t stralen,
werkend in ’t weven,
stralend in ’t werken:
dat is de mens.

Rudolf Steiner
Zie de mens

Leave a Comment